De pups van Blomke en Murk.

24 september 2013
Update 5 november: Het is vandaag 18 jaar geleden dat ons eerste nestje wetterhounen geboren is. Het nest van Itam fan it Drentse Hiem en Bessel. Er zijn toen 10 pups geboren, 2 zwart-bonte en de rest effen zwart. Met het nest van Murk en Blomke staat de teller op elf Frije Wetter nestjes.
Na een natte maandag is het vandaag zo nu en dan zonnig, de hounen kunnen, met de pups, lekker door de bladeren rennen en stoeien. Nu kunnen er ook mooiere foto’s gemaakt worden. De pups vinden alles heel gewoon, van het lawaai van auto’s en tractoren trekken ze zich voorlopig niets aan. Er zijn zoveel indrukken te verwerken! Ze sliepen zo’n beetje door het nestbezoek van Tjitske Westerbaan heen.
Up
Update 4 november: We hebben bijna elke dag puppybezoek . Gisteren kwamen eerst de buurmeisjes, die hebben heerlijk getut met de pupjes. ‘s Middags kwamen Rob en Anita, zij komen altijd vanuit het verre Dussen om de pupjes te knuffelen. Rob en Anita kregen in 1998 een zusje van Broer, zij heette Erya. Op dit moment hebben ze 2 herplaatste wetterhounen: Bengt en Floor.
Update 2 november: Gisteren is de dierenarts geweest. De pupjes zijn allemaal nagekeken en hebben hun eerste enting gekregen. Als eerste was Iris aan de beurt: de dierenarts kon geen afwijkingen aan haar hartje ontdekken, volgens hem is ze gezond, gelukkig! Daarna de rest op volgorde van geboorte, dat is handig zo kun je je niet vergissen. De chipjes bewijzen dan of het klopt. Bij de reuen zijn niet alle balletjes aanwezig, dit kan nog komen, maar je weet het nooit zeker.  Storm heeft ze beide. Bij de reuen waren de hartjes in orde. Dan de teefjes: Bruunke, Linda en Simmer. Alleen bij Simmer was een klein hartruisje te horen, we hopen dat bij de controle, die we laten doen voor ze vertrekt, alles ok is. We laten dan ook de reuen nakijken op wel of geen balletjes. Bijna alle pups hebben een klein navelbreukje. Sinne heeft er geen. Geen foto van Iris, omdat de camera eerst zoek was. .
Update 31 oktober: De gewichten van de pups op 30 oktober: Borre: 4860 gr., Storm: 4090 gr., Bruunke: 3740 gr., Brander: 4360 gr., Iris: 3450 gr., Linda: 3450 gr., en Sinne: 4120 gr. Gisteren zijn de pups gechipt. Ze gaven geen kik ook al is het een forse naald die in hun nekjes geprikt wordt. Afgelopen nacht hebben ze voor het eerst in de puppykamer geslapen. Ook overdag kunnen ze hier even spelen en slapen. Ze kunnen dan ook naar buiten als het goed weer is. Marianne, het baasje van vader Murk en grootvader Lieuwe, was hier om de nakomelingen van Murk te bewonderen.
Update 28 oktober: Net voor de storm los barste zijn de pups voor het eerst naar buiten geweest. Ze vonden het wel spannend, maar moeder Blomke heeft hen buiten te drinken gegeven en daarna gingen ze op onderzoek uit. Eerst poepen en daarna met takjes en blaadjes aan de slag. Rennen en stoeien, hun tongetjes hingen van de drukte en de spanning uit hun bekjes. Eenmaal weer binnen hebben ze heerlijk gegeten en zijn ze in diepe slaap gevallen.
Update 27 oktober: De pups groeien goed door ze wegen allemaal meer dan 3 kg. Borre weegt zelfs al 4 kg.! Morgen gaan ze, als het weer goed genoeg is, naar buiten. Blomke haar vacht laat al los.
Update 24 oktober: Afgelopen dinsdag ben ik met Iris naar de dierenarts geweest. Ze heeft soms een abnormale ademhaling. De dierenarts dacht aan een luchtweg infectie. Ze heeft medicatie gekregen. De pups krijgen nu ‘s ochtens eerst een bordje pap, dan tegen de middag pens, rond 17 uur opnieuw pens en rond 22 uur de laatste keer pens. Tussendoor geeft Blomke hen nog een slokje melk.
De pups worden baldadig. Ze stoeien en dagen elkaar uit. Ze hebben opnieuw meer ruimte gekregen, zo kan Blomke ook gemakkelijker in de kamerkennel springen. Blomke geeft nog 3 á 4 keer melk. Eigenlijk wil ze graag met de pups knuffelen, maar de pups denken maar aan 1 ding: melk drinken! Nog even en de pups gaan naar buiten, dan kan Blomke met hen spelen en knuffelen.
Update 20 oktober: de gewichten van de pups: Borre: 3330 gram. Storm: 2740 gram, Bruunke: 2650 gram, Brander: 3020 gram, Iris: 2390 gram, Linda: 2450 gram en Sinne: 2850 gram. Ze groeien goed!
;;
Update 17 oktober: de pups eten de pens goed, ze hoeven het maar te ruiken en ze worden onrustig. Heerlijk vinden ze het.
De pups hebben nu meer ruimte gekregen, voor de werpkist hebben ze nu ruimte om te spelen, te poepen en te plassen. Ze lopen nu met speeltjes in hun bekjes en hun kleine tandjes worden groter en scherper..

Update 15 oktober:
Vandaag hebben de pups voor het eerst pens gehad. Nou dat ging erin als ketellapper, Blomke is het een beetje zat, al dat pens en vlees eten. Ik heb haar nu Hoge Energie brok gegeven. Dat smaakte haar goed.
De gewichten van de pups:
Borre:   2800 gram
Storm:  2220 gram.
Bruunke: 2200 gram.
Brander:  2630 gram.
Iris:     2030 gram.
Linda: 2190 gram.
Sinne: 2300 gram.
Update 13 oktober:
De pups reageren goed op geluid. De kopjes gaan omhoog zodra je bij de werpkist staat. Het is geweldig om bij ze in de werpkist te liggen. Ze kruipen lekker tegen je aan en bijten, likken en knuffelen. Myrthe vindt de pupjes grappig, maar de speeltjes zijn nog leuker.
Update 11 oktober: Bijna alle nieuwe   baasjes zijn geweest om de pups te bewonderen.
De namen zijn nu ook allemaal bekend.
1e zwart-bonte reutje heet: Borre Blomke, roepnaam Borre.
2e zwart-bonte reutje heet op de stamboom Hessel, maar hij wordt Simmer Storm genoemd, roepnaam Storm.
De overige namen waren al bekend. De pups worden steeds actiever en ze proberen soms zelfs uit de werpkist te klauteren. De tandjes komen nu door.
Update 7 oktober: De pups kunnen nu ook horen. Ze reageren op geluid. Ze groeien nog steeds erg goed. Ik zal ze later op de dag wegen. De resultaten komen dus nog. Ze hadden last van de warmte en liggen nu op een katoenen dekbed. Vanmiddag leg ik een klein vetbedje in de werpkist, dan kunnen de pups zelf kiezen waar ze op willen liggen. Het nadeel van een katoenen dekbedje is namelijk dat het nat blijft. Bij een vetbedje zakt het vocht erdoor heen en blijft de bovenkant droog.
De gewichten zijn nu:
1e zwart bonte reu : 1900 gram.
2e zwart bonte reu : 1500  gram.
Effen bruin teefje: Bruunke: 1590 gram.
Bruin-bont reutje Brander: 1920 gram.
Zwart-bont teefje Iris: 1480 gram.
Bruin-bont teefje Linda: 1700 gram.
Bruin-bont teefje Sinne: 1550 gram.

Iris heeft de oogjes open

Update 4 oktober:

De pups wegen allemaal meer dan1 kilo. De oogjes zijn open en ze tijgeren door de werpkist.
Vandaag hebben ze hun eerst ontworming gekregen. Niet iedereen vond het even lekker. Ze trokken vieze bekjes en staken hun tong uit.  Ze kunnen veel herrie maken, piepen en “blaffen”. Blomke wordt daar onrustig van en is blij wanneer ze lekker slapen. Blomke krijgt iets minder voer, ze had te veel melk, haar uiers stonden op knappen. Ze eet nu wel vlees/pens en de brokken die Broer laat staan.

slapen en dus groeien

bah, bah, bah

Hessel

kontje wassen br.b. reutje heet Brander

gluren

Bruunke en Linda

likken

Update 30 september:Het zwart-bonte reutje, de eerst geborene, weegt nu 1260 gram.
Het 2e zwart-bonte reutje weegt                                      1080 gram.
Het effen bruine teefje weegt                                            1090 gram.
Het bruin-bonte reutje weegt                                            1230 gram.
Het zwart-bonte teefje weegt                                              900 gram.
Het 1e bruin- bonte teefje weegt                                        1120 gram.
Het 2e bruin-bonte teefje weegt                                         1210 gram.

drinken

De nageltjes zijn geknipt, want die werden wel erg scherp.
Blomke heeft vandaag geen trek meer in pens en vlees. Ze eet nu brokken.
Ze is lekker ontspannen en vriendelijk wanneer er bezoek komt, Blomke hangt lekker tegen ze aan en wil graag geknuffeld worden.

plof buikjes

Mearke heeft vandaag, toen Blomke er even niet bij was, aan de pupjes geroken. Wat was dat spannend, ze trilde ervan.

Mearke

Update 27 september:
de eerst geborene een zwart-bonte reutje:
de volgende een zwart-bont reutje:
dan het effen bruine teefje:
het bruin-bonte reutje:
het zwart-bonte teefje:
1e bruin-b0nte teefje:
2e bruin-bonte teefje:

schone werpkist en een voldane moeder met pups

Update 24 sept.:
De pupjes groeien goed, zo is er eentje in 1 dag 130 gram aangekomen!
Geen wonder dat ze veel kabaal maken, ze hebben te volle buikjes.
Blomke wist in het begin niet dat je ook de kontjes goed schoon moest maken.

uitbuiken

  • Nu weet ze dat je flink moet likken ( masseren) en  zijn  de billetjes  mooi schoon gewassen. De puppy ontlasting was erg stevig en Blomke krijgt nu wat slagroom door haar voer, dat werkt goed.
De gewichten van de pups een dag na de geboorte en vandaag:
geb. 15 uur. 1e zwart-bonte reutje: 450 gr. nu 680 gr.
geb. 15.15. effen bruine teef in laten slapen
geb. 15.35. 2e zwart-bonte reutje: 350 gr. nu 560 gr.
geb. 15.55. effen bruin teefje:         380 gr. nu 550 gr.
geb. 16.20. bruin- bont reutje:       440 gr. nu 680 gr.
geb. 16.55. zwart-bont teefje:        350 gr. nu 490 gr.
geb. 17.5. 1e bruin-bonte teefje:     400gr. nu 610 gr.
geb. 18.15. 2e bruin-bonte teefje:  430 gr. nu 730 gr.
geb. 19 uur effen zwart reutje dood geboren.

Related posts:

  1. Geboren: de pups van Simmer Blomke en Murk Lieuwes
  2. Simmer Blomke is gedekt door Murk Lieuwes fan’t Ruumels Hiem
  3. Jarig: de pups van Ika en Drummer!
  4. Wopke Ika fan de Frije Wetters is oma geworden
  5. Prijsvraag!

Tags: , ,

5 Responses to De pups van Blomke en Murk.

  1. Marlijn Ott on 24 september 2013 at 12:15

    Goed gedaan Blomke. Mooi! Dat ziet er goed en knus uit. Leuk om te zien. Liefst nemen we ze allemaal ;-) .
    Wat heerlijk. Nou groeien maar..:-). Geef Blomke maar een dikke knuffel van ons uit Zeist. X

  2. wvdkooy@ziggo.nl on 30 september 2013 at 20:28

    wietske
    Heb weer even gekeken natuurlijk.wat groeien ze lekker
    En mearke erbij prachtig,wat vond ze het spannend.
    en blij dat het met blomke ook goed gaat
    een trotse moeder
    sterkte limmie en geniet er van gaat zo snel

  3. ingeborg.mike on 4 oktober 2013 at 18:54

    Wat leuk om weer even een update te lezen en Brander al weer groter te zien!

  4. Ingeborg on 5 november 2013 at 14:50

    Leuk hoor al die foto`s, we kunnen niet wachten tot we zelf weer met Brander kunnen knuffelen! Hayden heeft al een kalender gemaakt zodat hij iedere dag kan zien hoeveel nachtjes het nog slapen is tot Brander komt!

  5. wvdkooy@ziggo.nl on 5 november 2013 at 16:44

    Ik heb alles gevolgt natuurlijk,wat is dat toch altijd weer mooi om te zien verveelt nooit natuurlijk. \\\\\\\\\\ben blij dat alles goed gaat natuurlijk.
    Limmie nog meer foto;s maken,geniet er zo van .
    groetjes wat zijn het toch mooie beertjes.

Algemeen Nieuws

Cirtap’s R-Duco is overleden.

By Limmie

Duco kwam zeer regelmatig bij ons logeren. Hij is afgelopen zomer 12 jaar geworden. Duco liep niet meer zo snel, maar voelde zich tot...

Read more »

Brun is overleden

By Limmie

Brun één van de broers van Blomke en Dukke is overleden. Andries en ik waren een paar weken geleden bij de Familie Staal en...

Read more »

Overleden: Bonje

By Limmie

Bonje is in de afgelopen week overleden. De 15 jaar oude, vriendelijke en ondernemende Bonje is er niet meer. Bonje is een zoon van...

Read more »

Overleden: Swerre!

By Limmie

Swerre is overleden. Zijn conditie ging de laatste maanden achteruit en ook was hij veel afgevallen. Ruim 14 en een half jaar oud is...

Read more »

Verjaardagen kleinkinderen.

By Limmie

Thijmen en Myrthe hebben hun kinderfeestjes bij ons in Mantinge gevierd. Hier hebben ze natuurlijk alle ruimte en veel mogelijkheden om iets te doen....

Read more »