Tips en Wenken voor Pups

30 april 2011

Bij het hebben van een pup komt heel wat kijken, en het kan al snel overdonderend zijn wat je allemaal moet onthouden en waar je rekening mee moet houden. Daarom hier een lijst met dingen waar je rekening mee moet houden en waar je nog eens rustig doorheen kan lezen.

 1. Het is wenselijk om binnen 10 dagen nadat de pup bij u in huis is gekomen een bezoekje te brengen aan de dierenarts. Deze controleert de conditie en gezondheidstoestand van uw pup.  Omdat dit het eerste bezoekje van de pup aan de dierenarts is moet dit een leuke ervaring zijn, zodat de pup het de rest van zijn leven als een prettige ervaring ondervindt. Wetterhounen zijn gevoelig voor corticosteroïden en kunnen er blijvende vachtproblemen ontstaan. Meldt dit aan de dierenarts!
 2. Geef nooit uw hond vlooienmiddel, ontworming en entstof gelijktijdig.
 3. Laat de pup bij thuiskomst het huis rustig verkennen, want alles is nieuw. Laat de pup zoveel mogelijk zijn eigen plaatsje zoeken waar hij of zij rustig kan slapen.
 4. Huisvesting: Een droge en beschutte plek. De eerste maanden in een bench of doos (kleine ruimte zodat de pup ’s nachts het nest niet bevuild). Als de pup slaapt niet storen. Kranten of karton onder het kleedje neemt het lichaamsvocht op, zodat de hond droog ligt.
 5. Na het eten en drinken en na een dutje moet de pup zijn behoefte doen, dus is het verstandig de pup direct naar buiten te doen (eventueel tillen). Nadat de pup z’n behoefte gedaan heeft, hem uitbundig belonen met de stem.
 6. Uw pup moet goed gesocialiseerd worden. Neem de pup zoveel mogelijk mee naar andere mensen en honden, maar pas op voor honden-uitlaatplaatsen i.v.m. ziekten! En ga zo vroeg mogelijk naar puppycursus, al is het alleen maar voor de socialisatie.
 7. Pas op voor slechte ervaringen. Laat een pup nooit alleen met een volwassen hond of kind!
  1. Niet iedere volwassen hond is pupvriendelijk.
  2. Leer kleine kinderen de hond aaien.
 8. De manier om een pup op te tillen: Een hand onder de voorborst en de andere hand onder het kontje. Laat kleine kinderen de pup niet laten tillen.
 9. Pas op voor overbelasting, want dat is ontzettend slecht voor de gewrichten en kan HD of LPC veroorzaken.
  1. Niet te lang wandelen. Liever 10x 5 minuten dan 1x een kwartier en dat langzaam opbouwen.
  2. Niet te lang en te wild spelen of laten spelen.
  3. Geen wendingen laten maken, met de bal spelen of trekspelletjes doen.
  4. Traplopen is funest het eerste jaar.
  5. Bij gladde vloeren een loper of kleden neerleggen.
 10. Leer uw pup al vroeg alleen thuis of buiten te zijn. Bouw dit langzaam op. De radio aan kan een goed hulpmiddel zijn en met een kauwbotje vermaakt hij zich wel een tijdje. Wil de pup iets niet loslaten, probeer dan te ruilen met bv. een koekje.
 11. Gebruik voor een Wetterhoun geen slipketting, want die veroorzaakt kale plekken.
 12. Het is belangrijk dat u regelmatig de oren schoonmaakt en eventueel de lange haren verwijdert. In de ruiperiode (2x per jaar) de hond borstelen/kammen zodat de dode haren eruit komen en de hond weer sneller goed in de vacht zit. Ook eventuele klitten bv. onder de oren of staart verwijderen.
 13. De pup krijgt 4x daags voer: ’s Ochtends rond 8 uur de eerste maaltijd en ’s avonds rond 22 uur de laatste. Het aantal voedingen afbouwen naar 3x daags bij 16 weken. Zo rond de negen maanden kan de pup naar 2x daags voeren. Na de voeding niet gelijk wild laten spelen.
 14. Om te voorkomen dat de pup te dik of te mager wordt, is het verstandig om de pup 1x per week te wegen en de hoeveelheid voer op het gewicht van de pup aan te passen!! De hond heeft een goed gewicht als u de ribben met de vlakke hand nog net kunt voelen.
 15. Het is aan te bevelen de volwassen hond 1x in de week een dag vlees (Smuldier, Energique, AHV of Rodi- compleet) te voeren. Dagelijks kauwen op kauwbotjes is goed voor het gebit: gekookte/gerookte runderbotten, runderoren, pensstaafjes enz. Elke dag een theelepeltje schapenvet is goed voor de vacht. Na verloop van tijd kunt u dit geleidelijk opvoeren tot 1 keer daags een halve eetlepel.

Heeft u nog vragen dan kunt u altijd met ons bellen of mailen. Veel plezier met uw wetterhounpup.

Comments are closed.

Algemeen Nieuws

Overleden: Dake fan de Frije Wetters

By Limmie

Op 18 februari 2020 is Dake overleden. Hij kreeg ziekte verschijnselen. De dierenarts dacht aan rugklachten en schreef pijnstilling voor. Het leek erop dat...

Read more »

Jeltje Froukje v. Dijk en Waard is drachtig.

By Limmie

Begin februari wordt er een nestje wetterhounen geboren in Duitsland.   Kijk op de website van de fokker:  https://zottelohren.de/ Fokker is C.Schreuder. De aanstaande moeder...

Read more »

Overleden: Dautsen.

By Limmie

Dautsen een dochter van Lobke fan het Houn der Hoefje (achter  kleindochter van Broer) is plotseling overleden. Ze was juist zo fit, maar na...

Read more »

Overleden: Sam Siebe fan de Frije Wetters.

By Limmie

Gisteren 30 augustus is Sam Siebe overleden. Sam is de zoon van Ryk Roaske en Ceasar. Hij wilde ‘s ochtens niet eten en kreeg...

Read more »

Overleden: Dexter Bo.

By Limmie

Gisteren ontvingen we van Natasja het bericht dat Dexter Bo overleden is. Dexter werd zaterdag ziek en wilde gisterochtend niet meer lopen. Zijn bloedwaarden  waren...

Read more »